Olika modeller av Windows Phone

Det finns idag en rad olika modeller med Windows Phone på marknaden för mobiltelefoner och smartphones. De huvudsakliga aktörerna är teknikjättarna Nokia, Samsung och HTC. Datortillverkaren Dell har haft några modeller på marknaden och även Fujitsu Toshiba IS12T från Fujitsu Toshiba är en Windows Phone modell. Det är den första och enda Window Phone modellen från Japan, lanserad 2011.

Konkurrensen med Apples iOS och Googles Android har varit tuff för Microsofts Windows Phone. Under 2017 meddelade därför Microsoft att företaget inte längre skulle fortsätta utveckla nya funktioner för Windows Phone. Det blev för svårt att vinna marknadsandelar. Utvecklingen av Windows 10 Mobile begränsades till underhåll. Under 2019 har Microsoft meddelat att de kommer lämna Windows Phone helt under december.

Microsoft Lumia

Microsoft Lumia är en serie med Windows Phone-baserade smartphones och även några Windows-baserade surfplattor från Microsoft. Microsoft Lumia benämndes tidigare som Nokia Lumia mellan åren 2011 och 2014. Det var under 2013 som de första telefonerna med Lumia presenteras av Nokia i form av den något billigare Lumia 1320 och den något dyrare versionen Lumia 1520. Båda telefonerna har 6.0-tumsskärm.

Efter att Microsoft köpte upp Nokia under 2014 presenterades den första Lumia-modellen med namnet Microsoft Lumia istället för Nokia Lumia som de tidigare modellerna. Idag finns modeller som Lumia 510, Lumia 610, Lumia 710, Lumia 800 och Lumia 900 på marknaden, alla dess kör Windows Phone 7.5. För den som vill ha Windows Phone 8.0 finns Lumia 820, Lumia 920 och Lumia 1020 med flera.

Samsung

Bortsett från Microsoft och Nokia finns sydkoreanska Samsung som en aktör på marknaden för Windows Phone. Samsung är världens största leverantör av mobiltelefoner och erbjuder när det gäller operativsystemet Windows Phone tidiga modeller som Samsung Omnia 7. Dessutom finns även Samsung Omnia W som kör operativsystemet Windows Phone 7.5. Telefonen har fått fina recensioner sen den lanserades på marknaden av Samsung under 2011.

Sedan finns även modellen Samsung Ativ S som är Samsungs första smartphone som kör Windows Phone 8. Det går även att uppgradera den till 8.1. Samsung Ativ S blev den första telefonen i världen att köra Windows Phone 8, före till exempel tidigare nämnda Nokia Lumia 920. Samsung Ativ S kommer i tre olika varianter med samma skärmstorlek men bland annat olika typer av kamera.

HTC

Nästa tillverkare som du kan välja om du är på jakt efter en Windows Phone är taiwanesiska HTC. De erbjuder både telefonmodeller inom Android och Windows Phone. HTC erbjuder med Windows Phone tidiga modeller som HTC 7 Pro, HTC 7 Trophy, HTC 7 Mozart och HTC HD 7. Om vi tittar på modeller med Windows Phone 7.5 finns HCT Radar, HTC Radar och HTC Titan 2.

HTC erbjuder givetvis även modeller som kör Window Phone 8. Bland dessa finns HTC Windows Phone 8S och HTC Windows Phone 8X som båda lanserades i november 2012. Båda dessa två modeller har fått fina omdömen av användarna för sin minimalistiska och moderna design. HTC Windows Phone 8X har även kallats för en fantastisk ambassadör för Windows Phone av diverse recensenter

Operativsystem

Det mobila operativsystemet Windows Phone 7.5 lanserades av Microsoft under 2011. Internt kallades det för Mango under utvecklingsfasen, ett namn som i viss mån har hängt kvar. Uppdatering var ett stort lyft mer än 500 nya features. Alla telefoner med Windows Phone 7.5 kör Microsoft senaste version av webbläsaren Internet Explorer (IE9) med stöd för HTML 5 och avancerade appar och HD video.

Windows Phone 10

Windows 10 Mobile är Microsofts nyutvecklade version av Windows Mobile och det lanserades för första gången under 2015. Tanken var att matcha de stora förändringarna som Windows 10 hade inneburit för PC med ett helt annat upplägg för navigering med mera. Det lanserades först för modellerna Lumia 950, Lumia 950 XL, och Lumia 550. Mottagandet var delat. Under 2017 meddelades det att utvecklingen skulle upphöra.