Hur skiljer sig Windows telefoner från Android?

Det finns otroliga mängder av mobiltelefoner att välja bland idag. Du kan till exempel välja en iPhone, HTC, Samsung eller Huawei. Sen finns det även olika operativsystem att välja mellan som iOS, Android och Windows Phone. Det är många som identifierar sig med sitt val av mobiltelefon och operativsystem. Här går vi igenom skillnaderna mellan Windows och Androids telefoner.

Somliga menar att många av funktionerna i Windows Mobile återfinns i Android och det stämmer till viss del. Microsoft har slutat lansera nya Windows Phone men det finns fortfarande enheter kvar på marknaden. Möjligheten finns även att köra ett Windows Phone-liknande gränssnitt på andra telefoner. Det laddas ner via Google Play eller App Store. Det går även att komma åt Google Phone appar den vägen.

Väsentliga skillnader

Några skillnader när vi jämför en telefon som kör Windows med en telefon med Android som operativsystem är användargränssnittet. Användargränssnittet i Windows Phone uppfattas av många som unikt och behagligt att använda. Designen bygger på designsystemet Metro med en startsida uppbyggd av så kallade paneler. Kakelpanelerna är dynamiska och uppdateras i realtid. Det gör att till exempel information om vädret hålls ständigt aktuell på startsidan.

Användargränssnittet i Android när det gäller startsidan är överlag ganska likt Windows Phone. Det finns fler likheter här än mellan Android och iPhone. Dock så bygger upplägget i Android mer på att appar sorteras i olika mappar, jämfört med i Windows Phone där apparna hamnar sida vid sida i olika blockliknande paneler likt hur det ser ut på en PC som kör Windows 8.

Bild-i-bild för multitasking

Någonting som Android har satsat mycket resurser på är sin så kallade bild-i-bild-funktion som kom ut i samband med lansering av Android 8.0. Funktionen bild-i-bild gör att du kan titta på en video i webbläsaren Google Chrome i ett litet fönster parallellt med att du använder en annan app för att till exempel skicka meddelanden eller mejla. Användbart för den som vill göra flera saker på en gång.

Det här är en funktion som Microsoft länge uppgav som ett område för utveckling när det gäller deras Google Phone. Tanken var att användaren skulle kunna starta en video i YouTubes app och få den att öppnas i en fristående app. Till skillnad från Androids lösning skulle denna också kopplas ihop med och adderas till naven för musik och video.

Synkning

En funktion där Windows Phone ligger i framkant är synkningen. Främst upplevs det som en stark fördel för de flitiga användarna av Office-paketet. Det bidrog till att många företag köpte in Windows-telefoner till sina anställda för att undvika problem med synkning. Det går smidigt att påbörja uppgifter på telefonen som senare avslutas på datorn eftersom det är Office-paketet i grunden.

Här ligger Android back något eftersom de inte kan erbjuda samma direkta integrering med Microsofts populära Office-svit med Word, Excel med flera. Hos Android finns istället Google-familjen med exempelvis Google Docs och Google Sheets. Det viktiga här är att välja en telefon som går i linje med de programvaror som är viktiga för dig att använda. Någonting som är extra viktigt för företag att tänka på.

Webbläsare

En annan avgörande skillnad mellan Windows Phone och Android är givetvis den förinställda och inbyggda webbläsaren. Om du skaffar en Android-telefon kommer den med webbläsaren Google Chrome inbyggd som standard och förinställd webbläsare. Om du istället har en telefon med Windows Phone är det Internet Explorer Mobile som kommer med som webbläsare. Versionen uppges ligga någonstans mellan EI7 och IE8.

Stora skillnader mellan Windows Phone och Android

En funktion på Windows Phone-enheterna som senare tros ha snappats upp av Android är dess intuitiva appar och hanteringen av mobildata. Windows Phone har även hyllats för sin kamera, sin smidiga integrering med sociala medier och mjukvaran för rättstavning. En annan skillnad är att det är olika butiker för appar där Windows Phone använder Microsofts butik medan Android istället är kopplat till Google Play.