Historian bakom Windows Phone

En Windows Phone är inte riktigt vad namnet antyder, det är inte en fysisk telefon utan det är ett operativsystem. Operativsystemet är framtaget av Microsoft och passar till det som kallas för smartphones. Tidigare kallades Windows mobiler för Windows Mobile men för några år sedan ändrades operativsystemets namn till Windows Phones. Det är inte endast namnet som ändrats utan även designen.

Till skillnad från tidigare Windows telefoner som har riktat sig till företagsmarknaden riktar sig Windows Phone till konsumentmarknaden. Operativsystemet i telefonerna är direkt kopplade med andra Windows produkter och tjänster. Telefonerna är även integrerade med tredjepartsprodukter. Anledningen till att mobiltelefonerna kommit att kallas för Windows Phones är just att de är så pass sammankopplade med Windows och deras produkter.

Utveckling och lansering av Windows Phones

Arbetet kring att lansera det nya operativsystemet påbörjades redan så tidigt som år 2004. Dock gick projektet väldigt långsamt och till slut valde Windows att avsluta arbetet. Under år 2008 omorganiserade Windows sin organisation och de bestämde sig för att återuppta utvecklingen av operativsystemet igen. Tanken var att lansera det nya systemet år 2009, men av olika anledningar sköts denna lansering upp.

I februari år 2010 gick Microsoft ut med ett pressmeddelande att de anställt ett mjuk- och hårdvarubolag som skulle hjälpa dem i processen. Kort därefter lanserades Windows Phone 7 på Mobile World Congress i Barcelona. Windows Phone stödde fem olika språk varav engelska och tyska och det gick att köpa applikationer i 17 olika länder. Bland annat Singapore, England och USA.

Windows Phones samarbete med Nokia

Ganska exakt ett år efter att Windows Phone lanserats gick Microsofts VD och Nokias VD ut med att de skulle påbörja ett samarbete. Detta samarbete gick ut på att Windows Phone skulle bli det nya primära operativsystemet i Nokias smartphones. På presskonferensen uttryckte de även sin oro över de två största konkurrenterna på marknaden. Dock utan att nämna deras namn.

Nokia lanserade sin första telefon med operativsystemet Windows Phone den 26 oktober år 2011. Denna telefon är Nokia Lumia 800 och den innehöll ett mer avancerat system. Samma dag lanserade Nokia en annan enklare och billigare telefon med Windows Phone. Detta för att alla konsumenter skulle kunna hitta en telefon som passar deras livsstil. Redan ett halvår efter lanserade Nokia sin tredje telefon med operativsystemet.

Windows Phones användargränssnitt

Windows Phone fick ett helt nytt användargränssnitt än tidigare operativsystem. Mobiltelefonernas startsida är uppbyggd av så kallade levande paneler. Dessa paneler länkar användaren vidare till olika applikationer och individuella objekt. Individuella objekt är exempelvis kontakter som användaren personligen laddat ned till telefonen. Användaren kan även flytta runt och ta bort de paneler som han eller hon inte önskar ha kvar.

Windows Phone har ett standardgränssnitt på alla sina enheter. Detta är ett mörkt tema, vilket gör att det förlänger batteritiden på mobiltelefonen. Anledningen till att batteritiden förlängs är att energi sparas genom svarta pixar. Ju mer ljus, desto mer energi krävs. Dock fungerar operativsystemet på ett sätt som ger användaren möjligheten att själv anpassa telefonen genom att själv ändra till ett ljusare tema.

Microsofts krav på tillverkare

Microsoft ställer en del krav när det kommer till hårdvara på de tillverkare som vill använda sig av operativsystemet. De har själva sagt att de är hårda men rättvisa när det kommer till sina krav. Dessa krav gäller exempelvis skärmen, kameran, radion och specialknappar. Exempelvis måste enheten innehålla knappar som bakåt, start och sök samt att den måste ha 8 GB flashminne.

Mottagandet av Windows Phone

Windows Phone har överlag fått ett positivt mottagande, dock har det funnits en del anmärkningar. Det som fått positiva reaktioner är det virtuella tangentbordet, skärmen och mjukvaran för rättstavning. Något som fått kritik är bristen på en universell sökfunktion och en enad inkorg för mejl. Vissa användare anser att dessa nackdelar är avgörande, vilket har lett till att Microsoft planerar att åtgärda detta.